top of page

ASIA FOOD TOUR [2/3]: KOREA

Bijgewerkt op: 29 mei 2020


Asia Food Tour Korea
Asia Food Tour Korea

Welkom op de tweede bestemming van de Asia Food Tour: Korea. De Koreaanse keuken is sterk aan het groeien in populariteit wereldwijd en nu ook in Nederland. De Koreaanse keuken is veelzijdig. Populaire ingrediënten die in de Koreaanse keuken worden gebruikt zijn rijst, groenten, vis, zeewier en tofu. Benieuwd naar de vijf populaire Koreaanse gerechten op ons lijst? Lees snel hieronder verder!

Tteokbokki

Één van de bekendste street foods in Korea is Tteokbokki. Als je een keer in Korea bent geweest heb je deze gerecht vast en zeker gezien op de vele straatmarkten. Tteokbokki, ook wel ddukbokki genoemd, is een lekker pittige chewy gerecht dat gemaakt is van geroerbakte cilindervormige rijstcake in een pittige saus gemaakt van gochujang (rode peperpasta) en bouillon. De bouillon is gemaakt van gedroogde kelp en anchovis. Voor een nog heter smaak en kleur wordt gochugaru (chilivlokken) toegevoegd en een beetje suiker wordt toegevoegd om de smaak te balanceren. Viscake en gekookte ei worden ook vaak bij het gerecht toegevoegd. Als laatst worden bosui en sesamzaadjes toegevoegd om het gerecht af te maken.

Koreaanse pittige tteokbokki gerecht
Tteokbokki

Kimchi

Één van de redenen waarom de Koreaanse keuken wereldwijd aan populariteit groeit is kimchi. Het nationale gerecht van Korea dat wordt gegeten als voorgerecht of bijgerecht bij elke Koreaanse maaltijd bestaat uit gefermenteerde Chinese kool en verschillende kruiden en specerijen. Door het fermentatieproces krijgt de kimchi een hele bijzondere friszure smaak. Naast dat kimchi als voorgerecht of bijgerecht wordt gegeten, wordt kimchi ook in veel hoofdgerechten verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan kimchi fried rice, kimchi pancakes en kimchi dumplings.

Kimchi is daarnaast ook nog erg gezond. Het gerecht bevat weinig calorieën en is rijk aan vezels, vitamine C, A, B1, B2, Calcium en probiotica. Onderzoek van de wetenschappers Hyun Ju Kim, Jeong Sook Noh en Yeong Ok Song laat daarnaast zien dat Kimchi zorgt voor betere bloedvaten.

Koreaanse kimchi gerecht
Kimchi

Bulgogi

Bulgogi is een heerlijke rundvleesgerecht uit Korea. De naam van het gerecht komt van ‘bool’ en ‘kogi’, wat vuur en vlees betekent in het Koreaans. Het gerecht wordt in dunne plakjes gesneden en vervolgens gemarineerd in een mengsel van sojasaus, sesamolie, knoflook en pepers. Meestal wordt hiervoor rib-eye gebruikt. Het gerecht wordt vaak op de Korean BBQ gebruikt, maar kan ook in de wok voor bij de rijst worden gegeten.

In plaats van rundvlees kan ook varken, kip, garnalen, tofu of inktvis worden gebruikt voor Bulgogi.

Koreaanse bulgogi gerecht
Bulgogi

Japchae

Japchae is een populaire Koreaanse gerecht dat gemaakt is van zoete aardappel glasnoedels dat geroerbakt is in sesamolie, rundvlees en verschillende groenten. Het gerecht wordt afgemaakt met een dressing van sojasaus, een beetje suiker en wat sesamzaadjes.

De naam van het gerecht is letterlijk vertaald gemixte groenten. Dit komt omdat Japchae toen het in de 17e eeuw werd uitgevonden een gerecht was zonder noedels. Nu is het hoofdingrediënt glasnoedels dat gemaakt is van zoete aardappel, samen met kleurrijke groenten en goed gekruide vlees.

Koreaanse japchae gerecht
Japchae

Bibimbap

De bibimbap, ook wel bekend als de Koreaanse versie van de poke bowl, is geliefd om zijn heerlijke smaakcombinaties. Bibim betekent gemixt en bap betekent gekookte rijst, letterlijk vertaald dus ‘gemixte rijst’. Deze Koreaanse klassieker bestaat uit rijst dat gecombineerd wordt met verschillende ingrediënten zoals vlees, groenten, een eitje en een sausje. Alle ingrediënten worden niet in één pan samen bereid, maar apart met hun eigen bereidingswijze. Het resultaat: een kleurrijk gerecht vol Koreaanse smaken.

Koreaanse bibimbap gerecht
Bibimbap

Bestemming volgende week -> Japan

Volgende week zetten we de reis voort naar ons laatste bestemming van de Asia Food Tour: Japan. Heb je de culinaire reis van de eerste bestemming, China, nog niet gelezen? Lees die dan hier.

Welke landen zie je graag in een volgende editie? Laat het ons weten en blijf ons volgen op Facebook en Instagram om niets te missen!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page