top of page

6x vleesvervangers van de toko

Bijgewerkt op: 26 sep. 2020


Vleesvervangers van de toko
Vleesvervangers van de toko

Steeds meer mensen kiezen ervoor om af en toe of helemaal geen vlees te eten. Om het welzijn van onze dieren, gezondheid, milieu of juist om meer variatie op tafel te hebben. Ieder persoon heeft hier zijn eigen reden voor. Vlees bevat veel eiwitten om de spieren sterk te houden, ijzer voor energie en de werking van het afweersysteem, vitamine B1 voor het hart en zenuwstelsel en vitamine B12 voor het aanmaken van rode bloedcellen. Hoe vervang je dit als je vlees een dagje overslaat? Wij hebben zes supergezonde vleesvervangers uit ons assortiment voor je uitgezocht. TOFU Tofu komt van oorsprong uit China en wordt gemaakt van sojabonen. Net zoals kaas gemaakt wordt van melk , wordt tofu gemaakt van gestremde sojamelk. Vroeger werd tofu vooral gegeten in boeddhistische landen die het zagen als alternatief voor vlees. Inmiddels is tofu een wereldingrediënt geworden en wordt het erkend als een voorwaardig eiwitproduct. Naast een goede bron van proteïne, bevat tofu ook veel calcium en ijzer. Er bestaan veel verschillende soorten tofu, zoals stevige tofu, silken tofu, gekruide tofu, fermented tofu en tofu puffs. Dankzij de neutrale smaak van tofu neemt het makkelijk de smaak over van andere ingrediënten. Hierdoor heeft tofu het vermogen om te werken met bijna alle soorten smaken. Tofu wordt ook wel tahoe genoemd. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische! Elke week krijgen we op de dinsdag en zaterdag verse tofu binnen.

Vleesvervanger tofu
Tofu

TEMPEH Tempeh is een voedingsmiddel dat van oorsprong uit Indonesië komt. Het is een sojabonencake, die wordt gemaakt door het fermenteren van gekookte sojabonen met een Rhizopus schimmel. De schimmel zorgt ervoor dat de sojabonen zich aan elkaar binden tot een vaste koek. Waar tofu gemaakt wordt van sojamelk wordt tempeh dus gemaakt van hele sojabonen. Naast een hoog eiwitgehalte is tempeh rijk aan onder meer vitamine B, ijzer, mineralen en vezels. Daarnaast is het product licht verteerbaar, caloriearm, cholesterolvrij en glutenvrij.


Samen met de tofu krijgen we elke dinsdag en zaterdag verse tempeh binnen.

Vleesvervanger tempeh
Tempeh

SOJABROKKEN Een ander vleesvervanger dat ook van sojabonen wordt gemaakt is sojabrokken, ook wel Textured Vegetable Proteïne (TVP) genoemd. Sojabrokken is een bijproduct van het extraheren van sojaolie en wordt gemaakt van sojameel of soja eiwit. Naast een hoog eiwitgehalte is sojabrokken laag in calorieën, cholesterol en vet. De textuur van sojabrokken doet men denken aan dat van vlees en het heeft het vermogen om smaken makkelijk te absorberen. Je kan sojabrokken in elk gerecht gebruiken waar je normaal gesproken vlees voor zou gebruiken. Voor gebruik moet je wel eerst de sojabrokken gaan weken. Daarna kan je de sojabrokken naar eigen smaak kruiden en klaarmaken.

Vleesvervanger sojabrokken
Sojabrokken

LINZEN Een vleesvervanger dat niet van sojabonen wordt gemaakt zijn linzen. Linzen zijn de eetbare zaden van een linzenplant. Deze vleesvervanger is rijk aan eiwitten, complexe koolhydraten, vezels en B-vitamines. Daarnaast bevat linzen ook magnesium, fosfor en ijzer. Linzen zijn heel geschikt voor soepen, curry’s, salades en ovenschotels. In India zijn linzen een populair product in de keuken. Daar worden ze onder meer gebruikt voor de dahl soep (Indiase rode linzensoep) en voor de linzencurry.


Vleesvervanger rode linzen
Rode linzen

KIKKERERWTEN De kikkererwt is een peulvrucht dat erg veelzijdig is. Deze peulvrucht kan gegeten worden als een groente, vleesvervanger, koolhydraatbron of als gezonde snack. Ze zijn een bron van eiwitten, ijzer, B-vitamines, koolhydraten en vezels. De bekendste gerechten waarin je kikkererwten tegenkomt zijn wellicht falafel en hummus. Verder zijn ze erg lekker in soepen en curry’s.

Vleesvervanger kikkerwten
Kikkerwten

NOTEN Noten zijn lekker als snack, maar passen ook goed als garnering in bijna iedere maaltijd. Noten zitten boordevol vitamines en mineralen en hebben een positieve effect op de gezondheid. Om te voorkomen dat je te veel zout binnenkrijgt kan je het beste kiezen voor ongezouten noten. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Denk aan amandelen, walnoten, hazelnoten en cashewnoten.

Vleesvervanger noten
Noten

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page