top of page

ASIA FOOD TOUR [1/3]: CHINA

Bijgewerkt op: 7 feb. 2021


Asia Food Tour China
Asia Food Tour China

Welkom op de eerste bestemming van de Asia Food Tour: China. De Chinese keuken heeft één van de meest gevarieerde keukens ter wereld. Best logisch, gezien de grootte van het land. Het land heeft in totaal drieëntwintig provincies, waarbij elke provincie zijn eigen kookstijl heeft die gebaseerd is op regionale ingrediënten en voorkeuren. Hier in Nederland staat Chinees eten voornamelijk bekend om babi pangang en foe yong hai die je kan afhalen bij de lokale Chinese afhaalrestaurant. Echter, zul je deze gerechten niet in China terugvinden. Welke gerechten zullen de mensen in China wel kennen? De onderstaande 5 populaire Chinese gerechten! Pekingeend Een iconisch Chinees gerecht is de pekingeend. In het Chinees heet het gerecht 北京烤鸭 (Běijīng kǎoyā), wat letterlijk vertaald ‘geroosterde eend uit Beijing’ betekent. De naam van het gerecht is vernoemd naar de Chinese hoofdstad Beijing, waar het al eeuwenlang wordt gegeten. De pekingeend werd al gegeten in de Yuan-dynastie (1271-1368). Het was toen een exclusief gerecht voor de keizerlijke familie. Sinds de Ming-dynastie (1368-1644) kon de rest van de bevolking ook genieten van de pekingeend. De pekingeend staat bekend om hun knapperige vel en sappig vlees. Nadat de eend gemarineerd en in de oven geroosterd is, wordt de eend in stukjes gesneden. De eend wordt vaak geserveerd met dunne pannekoekjes, reepjes lente-uitjes, komkommer en hoisinsaus.

Chinese pekingeend gerecht
Pekingeend

Mapo Tofu Een klassieker en misschien wel het bekendste gerecht uit de Sichuan-keuken is de mapo tofu. Mapo tofu is een pittig gerecht gemaakt van verse zachte tofu, gehakt, gefermenteerde bonen en Sichuanpeperkorrels. De Sichuanpeperkorrels zorgen voor een tintelend en verdovend gevoel op de tong, terwijl de chilibonenpasta je tong laat branden. In combinatie met de umami van het gehakt en de zachte romigheid van de verse zachte tofu zorgt dit voor een symfonie en golf van smaken. Het gerecht wordt meestal gegeten in combinatie met gestoomde witte rijst. Het gerecht is uitgevonden in 1862 een kleine restaurant in Chengdu, de hoofdstad van Sichuan. Het woord ‘mapo’ is een afkorting die vertaald kan worden als pokdalige oma, verwijzend naar de dame die het gerecht maakte en verkocht in haar restaurant.

Chinese mapo tofu gerecht
Mapo Tofu

Hotpot De Chinese hotpot, ofwel Chinese fondue, is een sociaal gebeuren. Het is gezellig en daarnaast erg lekker. Samen met je vrienden of familie stop je de lekkerste ingrediënten in een grote pan hete bouillon, om ze er vervolgens weer uit te vissen wanneer ze klaar zijn en te dippen in een dipsaus. Typische ingrediënten die gebruikt worden zijn onder meer dun gesneden vlees, tofu, bladgroenten, noodles en zeevruchten. Een Chinese fonduepan is een grote, ronde metalen pan met meestal twee vakken waarin je dus twee verschillende bouillons kan serveren. In de ene vak gaat een heldere bouillon, in de andere vak een pittige bouillon. De bouillon wordt warm gehouden door een brander of een elektrische fonduepan. Verder is het handig om bij het fonduen eetstokjes en een fonduenetje te gebruiken om de ingrediënten er weer uit te kunnen halen wanneer ze klaar zijn om te eten.

Chinese hotpot gerecht
Hotpot

Jiaozi De Chinese dumplings, oftewel jiaozi in het Chinees, zijn één van de meest populaire en meest gegeten gerechten in China. Het gerecht bestaat uit een dun gerold stuk deeg met een vulling van vlees, vis en/of groenten. De jiaozi kan op verschillende manieren klaargemaakt worden: gekookt, gebakken of gestoomd. De Chinese dumplings worden traditioneel geserveerd met een dipsaus van wat zwarte azijn, sojasaus of een combinatie van die twee. Dit gerecht kan zowel als ontbijt, lunch of diner gegeten worden. Het is een traditie om jiaozi te eten tijdens Chinees nieuwjaar. De Chinese dumplings doen denken aan gouden klompjes yuan bao. Daarnaast klinkt ‘jiaozi’ ook als één van de eerste bankbiljetten die tijdens de Song-dynastie werd gebruikt. Het eten van de jiaozi op oudejaarsavond belooft dan welvaart in het nieuwe jaar.

Chinese jiaozi gerecht
Jiaozi

Gong Bao Ji Ding (Gong Bao kip) Eén van de meest populaire Chinese gerecht in de meeste Chinese restaurants wereldwijd is Gong Bao Ji Ding. Gong Bao Ji Ding is een kruidige Chinese roerbakgerecht uit de provincie Sichuan dat gemaakt wordt van in blokjes gesneden kip, groenten, pinda’s en Sichuan peperkorrels. Volgens de verhalen is het gerecht vernoemd naar Ding Baozhen. In de 19e eeuw viel een jongen genaamd Ding Baozhen in een rivier. Hij kon niet zwemmen en verdronk bijna, totdat een man hem redde die toevallig langs liep. Toen Ding Baozheng opgroeide en uiteindelijk regeringsambtenaar werd besloot hij de man die hem redde op te zoeken om zijn dankbaarheid te betuigen. Ding kreeg tijdens zijn bezoek een gerecht met in blokjes gesneden kip, pinda’s en pittige Sichuan peperkorrels geserveerd. Hij vond het gerecht zo lekker dat hij de chef om het recept vroeg. Hij begon het recept op regelmatige basis te eten en serveerde het ook aan zijn eigen gasten. Het gerecht verspreidde zich snel in de provincie Sichuan, waar het Gong Bao Ji Ding genoemd werd ter ere van Ding Baozhen.

Chinese Gong Bao kip gerecht
Gong Bao Ji Ding

Bestemming volgende week -> Korea Kan je niet wachten om één van de Chinese gerechten uit de lijst uit te proberen? Wij hebben alle ingrediënten om de gerechten zelf thuis te maken! Volgende week zullen we de reis voortzetten naar de buurland van China: Korea. Volg ons op Facebook en Instagram om niets te missen!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page