top of page

ASIA FOOD TOUR [3/3]: JAPAN

Bijgewerkt op: 29 mei 2020


Asia Food Tour Japan
Asia Food Tour Japan

Welkom op onze laatste bestemming van de Asia Food Tour: Japan. Als we aan Japans eten denken, dan denken we al snel aan sushi. Maar Japans eten is zoveel meer dan alleen sushi. Eten in Japan wordt ook wel gezien als het uiten van waardering. Voor het eten is het belangrijk om “Itadakimasu” <ie-taa-dah-kie-mas> te zeggen, wat “ik ontvang dit voedsel” betekent. Hiermee laat je waardering zien voor degene die de maaltijd heeft bereidt. Laten we snel gaan kijken welke 5 populaire Japanse gerechten op ons lijstje staan!

Misosoep

Misosoep is een lichte soep op basis van twee Japanse ingrediënten: miso en dashi. Miso is een gefermenteerde sojabonenpasta en werd van oudsher door miso-meesters volgens een unieke geheime recept gekookt, gepureerd en in houten vaten met koji (een rijststarter) gefermenteerd voor zo’n 6 tot 12 maanden. Dashi is een bouillon dat getrokken wordt uit kombu (kelp), katsuobushi (bonitovlokken) en niboshi (gedroogde sardines). Wegens de kombu heeft dashi een heerlijke umami smaak. Daarnaast helpt kombu ook bij het op gang brengen van de spijsvertering en is daarom een ideale voorgerecht.

Belangrijk om te weten, is dat je misosoep nooit mag doorkoken. Ten eerste omdat de kombu waarvan de bouillon getrokken wordt, een bittere smaak kan geven bij het koken op hoog vuur. En ten tweede, omdat je hiermee voorkomt dat de actieve enzymen in de misopasta niet kapot gekookt worden. Dit betekent dat miso pas op het laatst moet worden toegevoegd aan de dashi bouillon. Misosoep wordt vaak nog verder aangevuld en afgemaakt met extra ingrediënten als: lente-ui, blokjes zachte tofu, gedroogde wakame (zeewier), stukjes vis en/of paddenstoelen.

Japanse misosoep met tofu gerecht
Misosoep

Sushi

We kennen allemaal wel de populaire sushi gerechten. Ook in Japan is het nog steeds één van de meest populaire gerechten. Er zijn vele verschillende soorten en maten sushi, maar de basis bestaat uit lauwe rijst met sushi-azijn. Sushi is dan ook een afkorting van sumeshi, wat azijn (su) en rijst (meshi) betekent. Aan deze basis kunnen allerlei verschillende soorten plakjes verse vlees, vis en groente worden toegevoegd.

Oorspronkelijk was sushi slechts een methode om vis goed te bewaren. De vis werd gerold in gefermenteerde rijst en hierdoor kon de vis maanden bewaard worden. Uiteindelijk werd dan alleen de vis geconsumeerd en de rijst weggegooid. Na verloop van tijd werd de rijst niet meer gefermenteerd maar met azijn gemixt en samen met vis gegeten. In de 19e eeuw ontstond zo de eerste ‘moderne’ soort: nigiri. De nigiri wordt gemaakt door met de hand een vingerdik blokje sushirijst te vormen en vervolgens deze te beleggen met topping van (vaak) rauwe vis.

Inmiddels zijn er veel verschillende soorten sushi ontstaan en hebben de westerse landen ook hun eigen varianten bedacht. Er is echter wel een groot verschil tussen de sushi in Japan en het Westen. In vergelijking met sushi in Japan wordt er in het Westen veel meer gebruikt gemaakt van zware sauzen en gefrituurde ingrediënten.

Japanse sushi gerecht
Sushi

Onigiri

Onigiri is een vochtig, kauwbaar stevige bal of driehoek van plakkerige rijst, vaak gevuld met vulling, gewikkeld in nori (zeewier). De vulling kan bestaan uit: umeboshi-pruimen, gezouten zalm, soja, gebakken kip, gegrilde of ingemaakte paddenstoelen of diverse groenten.

Onigiri wordt gezien als het zusje van de sushi. Om onigiri te maken heb je geen jaren training nodig, zoals dat wel voor sushi is vereist in Japan. De oorsprong van onigiri vindt zich in de Nara-periode, toen het gebruik van eetstokjes nog niet gebruikelijk was, en de onigiri als kleine balletjes gerold werden om het op deze manier gemakkelijk te consumeren. Het wordt zowel warm als koud gegeten, als een snelle ontbijt, lunch of als tussendoor. Onigiri kan je in verschillende creatieve, schattige varianten vinden. Zo worden onigiri vaak versierd met een specerijen mengels van gedroogde vis, sesamzaad en nori. Ideaal om mee te geven aan je kinderen in een bento-box.

Japanse onigiri gerecht
Onigiri

Ramen

Ramen is het Japanse gerecht wat veel jonge chefs aanspreekt, omdat ramen niet zoals bij sushi volgens traditionele regels bereid hoeft te worden. Ramen, een Japanse noedelsoep, is enorm populair. Je kan ze in allerlei verschillende varianten vinden en ze worden gegeten als ontbijt, lunch, diner of zelfs als tussendoor. Een echte goede kom ramen noedels lijkt in geen opzichten op de bekende droge instant vormen, te vinden in verschillende supermarkten. Deze zijn uiteraard ideaal wanneer je snel een makkelijke, goedkope en lekkere maaltijd wilt eten.

Wist jij, dat het slurpen tijdens het eten helemaal niet onbeleefd is. Integendeel juist, doordat er lucht bij het eten komt, kan je beter proeven (net zoals bij het proeven van wijn) en daarnaast toon je aan dat het eten smaakt. Daarnaast is het aan te raden om de noedels zo snel mogelijk na het klaarmaken te consumeren. Dit is omdat de noedels anders in de bouillon door blijft koken, waardoor die te zacht wordt.

Japanse ramen gerecht
Ramen

Kare Raisu

Een curry (カレー) in Japanse stijl, bekend als kare raisu, is geëxplodeerd in populariteit tijdens de Meiji periode (1868-1912), toen de Britten het meenamen uit India. Curry werd dan ook in eerste instantie gezien als een westers voedsel, dat alleen door rijken werden gegeten. Door het gemak in bereiding en de ruime toepassing van deze curry, is het enorm populair in de Japanse keukens en wordt het gezien als een echt nationaal gerecht.

Deze Japanse curry bevat roux, aardappels, groentes en gestoofd vlees. De roux is gemaakt van kerriepoeder, bloem, olie en andere specerijen. De curry wordt gebruikt over rijst (kare raisu), wat de meest populaire variant is en wordt geserveerd met fukujinzuke pickles of lente-ui. Daarnaast wordt de curry ook gebruikt over noedels (kare udon) en in een Japans gebakje (kare pan).

Japanse kare raisu curry gerecht
Kare Raisu

Kies ons volgende onderwerp!

Dit was de derde en laatste bestemming van de Asia Food Tour. Heb je de vorige twee bestemmingen nog niet gelezen? Lees hier meer over de eerste bestemming: China, en lees hier meer over de tweede bestemming: Korea. Heb je een suggestie voor een volgende land of onderwerp? Laat het ons weten via Facebook of Instagram!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page